Kunststof verpakking is de lichtgewicht kampioen onder de verpakkingen


We kennen vandaag de dag veel verpakkingsmaterialen maar kunststof verpakking is toch wel de koploper geworden op vele gebieden. Uiteraard is dit niet van zelf gekomen maar heeft dit vele jaren geduurd voordat men inzag wat voor een positief element kunststof eigenlijk is.

Afvalpreventie en milieuzorg

Eerst en vooral is kunststof verpakking de kampioen op het gebied van afvalpreventie en milieuzorg. Door het feit dat kunststof verpakkingen zo licht zijn zorgen deze voor besparing van grondstoffen en energie. Dit is onder andere te merken bij het transport van goederen in een kunststof verpakking.  De denkpiste die hierachter zit lijkt op het eerste zicht niet logisch maar toch is het wel zo. Als men namelijk voedingsmiddelen verpakt in kunststof verpakkingen, dan kunnen we deze voedingsmiddelen veel langer bewaren en moeten we heel wat minder bewaarmiddelen toevoegen. Door het feit dat we dus minder moeten weggooien is het duidelijk dat we dus ook minder afval creëren.

Bovendien hebben een aantal studies uitgewezen dat kunststof verpakkingen meestal even goed of zelfs beter scoren dan de alternatieven op gebied van kostprijs als op gebied van de mogelijke slechte gevolgen voor het milieu.